Bezlepkový makový koláč se švestkami


Skončila sezóna švestek a kromě slivovice se z nich dají dělat výborná jídla. Za naprosto geniální kombinaci považuji švestky a mák. Tenhle recept uvádím podruhé tentokráte v bezlepkové variantě. Původní recept naleznete zde. Je to můj zamilovaný hybrid.  Doufám, že se do něj taky zamilujete.

Budete potřebovat…

na těsto: 200 g mletého máku, pak 100 – 120 g třtinového cukru (pokud koupíte už namletý slazený mák, přidejte těch 100 g), 250 g mouky Jizerky, 1 prdopeč (kypřící prášek do pečiva), 300 – 400 ml mléka (kdyby těsto bylo husté tak přidejte mléko, měla by vzniknout konzistence litého koláče na plech), 2 celá vejce, 1/2 lžičky soli a vanilka (nebo místo vanilky přidejte voňavou citronovou kůru či citronový cukr). 

Ano vidítě správně žádný tuk. Spousta makového oleje se uvolní namletím máku.

půlky švestek asi 3/4 kilo

a drobenka, tjmouka Jizerka, cukr a máslo v hmotnostním poměru 2:1:1

Umícháte těsto, vylijete jej na vymazaný a moukou Jizerkou(strouhankou kukuřičnou) vysypaný plech (používám 28 x 21 cm), povrch těsta se poklade půlkami švestek řezem nahoru a bohatě se posype drobenkou. Pečení na 180 °C asi 25-30 minut (test špejlí)

Chutná výborně…❤

makovy kolac se svestkami

geniální kombinace švestek a máku 😉

3 thoughts on “Bezlepkový makový koláč se švestkami

  1. Pingback: Makový koláč se švestkami | slavík a vanilka

  2. Váš koláč je vynikající, děkuji moc za recept, ještě jsem jej trošku upravila (místo Jizerky ovesná mouka, místo kravského mléka ovesné mléko) a vyzkoušela i s borůvkami a s ananasem, vše skvělé!!! 🙂

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář