Jablečný štrůdl bez lepku a rychle


Zapomeňte na štrůdl z listového těsta, tenhle štrůdl je lepší, teda nejlepší a je bezlepkový. Těsto je rychlé natotata. Na těsto potřebujete jen 3 suroviny. Pak jsou teda potřeba ještě jablíčka a pár drobností. Budete určitě mile překvapeni, jak rychlé a snadné to je… a velmi dobře poživatelné.

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerky
  • 230 g másla (margarín neee)
  • 180 g bílého jogurtu (je to asi jeden kelímek, pokud bude jogurtu v kelímku méně třeba 150 g přidejte o 20 g více másla) 
  • špetka soli 

Náplň:

  • 6 středních oloupaných jablek nakrájených na drobnější kousky
  • mletá skořice
  • 2 špetky cukru (regulujte podle sladkosti jablíček)
  • vanilka
  • na podsyp pod jablíčka 2 hrstky drcených bezlepkových piškotů, nebo instatních pohankových vloček, nebo bezlepkové strouhanky 
  • sušené brusinky nebo i jiné pikatní sušené ovoce, které štrůdl oživí 

Dále budete potřebovat:

  • vajíčko na pomazání
  • pečicí papír na plech

Nejprve promněte osolenou mouku s máslem, jako když chystáte drobenku, pěkně to mněte mezi prsty. Vznikne Vám taková drobivá hromada a teprve pak zapracujte jogurt. Jde to rychle. Během chviličky vznikne hladké těsto podobné lineckému. Dejte jej do lednice chvilinku odpočívat a vrhněte se na loupání jablek a rozpalte troubu na 190°C.

Jablka doporučuju do štrudlů nakrájet, nestrouhat. Jsou pak pěkně cítit kousky a není z nich kaše. Až to budete mít připravené, vemte těsto a rozdělte na 2 stejné části. Jednu půlku vraťte do lednice a tu druhou s podsypem mouky vyválejte na obdelník cca 25×35 cm. Snažte se aby těsto ve středu nebylo moc tenké u krajů to nevadí. Pak obdélník těsta pomocí válečku přeneste na plech. V prstech by se Vám potrhalo. Těsto je bezlepkové a protože je méně pružné bude se plnit až na plechu. Střední pruh podsypte a navalte jablka, tak aby vznikla podelná hromada jen ve střední podsypané části. Posypte skořicí, špetkou cukru a zakapejte vanilkovým extraktem a brusinkami. Teď už jen připlácnětě krajní těsto, pomašlujte a příplacněte druhou část a celé pomašlujte vajíčkem. Horní část na několika místech naříznětě, aby během pečení štrůdl nepopraskal. To samé čeká druhou půlku těsta, která čeká v lednici.

Pečeme dozlatova asi 15 minut na 190 °C pak snižte na 180 °C dalších 30 minut. Podává se jemně pocukrovaný…

Dobrou chuť ❤

plneni jablecneho zavinu

plnění jablečného závinu

strudl snadno a rychlestrudl bezlepkovy

5 thoughts on “Jablečný štrůdl bez lepku a rychle

  1. Nejlepší bezlepkový štrúdl, který jsem kdy upekla (a že už jich bylo hodně). Malinko jsem si recept poupravila, mám navíc i alergii na mléko. Neměla jsem Jizerku, tak jsem dala Doves Farm samokypřící a Schär B – 1:1, místo másla Alsan, sojový jogurt bílý 150 g, sůl a malé vajíčko. Těsto bylo skvělé, při pečení nepraskalo a nedrobilo se, ani 2.den!!! Velmi děkuji za inspiraci a ukládám si recept do kategorie TOP ! Krásné léto přeji 🙂 Majka

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář